Muinainen Chan Chanin kaupunki Pohjois-Perussa

 

Chan Chan
Tervetuloa matkalle muinaiseen Chan Chanin kaupunkiin! Chan Chan sijaitsee aavikolla Perun kolmanneksi suurimman kaupungin, Trujillon, kupeessa noin 560 kilometriä pääkaupunki Limasta pohjoiseen. Chan Chan on ollut Etelä-Amerikan suurin kaupunki (sekä toiseksi suurin koko maailmassa) ja rakennettu vuonna 850 jKr. Chimú -kulttuurin aikana. Kaupunki on kolmion mallinen ja sitä ympäröivät 12-18 -metriset mudasta rakennetut muurit. Ne ovat 5,20 metriä paksut ja näiden muurien on ajateltu suojelevan kaupunkia tuulelta, tulvilta ja auringolta. Alue sijaitsee aivan meren rannassa ja on kärsinyt kuivuudesta jo rakentamisen aikoihin. Makea vesi saatiin Andeilta tulevista sulamis- ja sadevedestä, itse kaupungissa ei satanut juuri koskaan. Lisäksi alueella oli kaivoja. Laajentaakseen viljelyalaa kaupungin ulkopuolella, sinne rakennettiin kastelukanavia, joiden vesi johdettiin Moche -joesta.

Chan Chan

Kaupunki oli kooltaan 20 neliökilometriä ja koostui kymmenestä eri osasta, ciudadelasta. Ciudadelat koostuivat aukioista, asuinrakennuksista, varastohuoneista ja kuninkaallisten hautausalueista. Näiden ciudadelojen arkkitehtuuri ja loistokkuus viittaa siihen, että niitä asuttivat kuninkaalliset. Arvioidaankin, että jokaista ciudadelaa hallitsi oma kuninkaansa, joten kaupunki koostui kymmenestä eri hallintoalueesta. Asukkaita kaupungissa on arvioitu olleen 40 000 -60 000. Yhteiskunta koostui eri luokista, joiden huipulla olivat hallitsijat sekä jumalat ja pohjalla palvelijat. Kaupungissa oli paljon käsityöläisiä, jotka valmistivat kauniita kankaita, metallitöitä, ruukkuja ja keramiikkaa. 

Chan Chan

Chan Chan

Chan Chan

Chan Chan

Chan Chan

Chan Chan

Chan Chan
Ainoa ciudadela, johon vierailijat päästetään tällä hetkellä, on nimeltään Tschudi. Uskotaan, että tämä ciudadela on rakennettu meren jumalalle nimeltään Ni, sillä rakennuksessa on paljon meriaiheisia kaiverruksia, esimerkiksi kaloja, pelikaaneja, aaltoja ja kalastusverkkoja. Kalat uivat pohjoiseen ja osa etelään (ylös ja alas), joiden on arvioitu kuvaavan alueella vallitsevia merivirtauksia (kylmä virtaus Humboldt, joka tulee etelästä ja lämmin virtaus El Niño, joka tulee pohjoisesta). Rakennelman keskellä on ollut lampi, jota on käytetty uskonnollisiin seremonioihin, hedelmällisyyden ja veden palvontaan. Meri on ollut hyvin tärkeä kaupungin asukkaille, sillä valtaosa ruoasta on tullut sieltä.

Chan Chan

Chan Chan

Chan Chan

Chan Chan

Chan Chan
Chimút uskoivat, että aurinko loi kolme munaa, kultaisen hallitsijalle sekä eliitille, hopeisen hallitsijoiden vaimoille ja kuparisen kaikille muille. Chimú-kulttuurista on vain vähän tietoa, sillä heillä ei ollut kirjoitusmenetelmää. Heidän kielensä nimi oli mochicha ja sitä ei enää valitettavasti ole olemassa. Kuninkaita ilmeisesti kannettiin joka paikkaan ja heidän luistaan on nähty heidän kärsineen osteoporoosista, joka on johtunut kävelemättömyydestä.

Chan Chan

Kun inkat valloittivat Chimún noin 1470 jKr, Chan Chan vaipui taantumaan. Noin 60 vuotta tästä eteenpäin espanjalaiset perustivat lähelle Trujillon kaupungin, joka vaivutti muinaisen kaupungin vielä syvemmälle unholaan. Vaikka Chan Chan ei ollut enää elämää kuhiseva pääkaupunki, se oli edelleen tunnettu suurista rikkauksistaan, joten mitäpäs muutakaan espanjalaiset olisivat sille tehneet kuin ryöstäneet sen. Virallisen ryöväysluettelon mukaan espanjalaisten mukaan lähti viiden miljoonan dollarin edestä kulta-aarteita. 

Miksi tämä kaupunki sitten lopulta autioitui? Kukaan ei tiedä tarkalleen, mutta epäillään, että ilmastolla on ollut jotain tekemistä asian kanssa. Erään teorian mukaan El Niño -ilmiö on aiheuttanut valtavan vedenpaisumuksen alueelle ja asukkaat ovat joutuneet jättämään kotinsa. Viimeisimmät El Niñon aiheuttamat valtavat tulvat Perun rannikkoalueella ovat olleet vuosina 2016-2017. Ilmiö toistuu 2-7 vuoden välein ja kestää kerrallaan yhdeksästä kuukaudesta kahteen vuoteen. Se nostaa meriveden lämpötilaa tuhoten korallia sekä merieliöitä, muuttaa eläinten vaellusreittejä ja voimistaa eroosiota. Ilmiö vaikuttaa koko maapallon ilmastoon aiheuttaen muun muassa tavallisesta poikkeavia lämpötilaeroja, valtavia tulvia ja toisaalle kuivuutta lisäten maastopaloja. Yleensä pari kertaa vuosisadassa tapahtuva El Niño on niin voimakas, että se aiheuttaa poikkeuksellista tuhoa niin merialueilla kuin maallakin.

Kaupunkia ei ole vieläkään kaivettu kokonaan esiin vaan alueen tutkiminen ja restaurointi jatkuu edelleen. Alueen suojelu on haastavaa, sillä tuulen ja veden aiheuttama eroosio meren rannalla on nopeaa. Lisäksi El Niñon aiheuttamat rankkasateet ja tulvat uhkaavat rakennuksia. Vuonna 1986 Chan Chanin kaupungista tuli Unescon maailmanperintökohde. 

Chan Chanin vieressä on museo, jossa voi ihailla alueelta löydettyjä ruukkuja ja muuta materiaalia. Laitan tähän loppuun vielä pari kuvaa museosta.

Chan Chan -museo

Chan Chan -museo


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perun bussivarkaus, viisumiongelmia ja vaellus korkealla Andien vuoristossa

11 päivää omatoimimatkailua Galápagossaarilla

Machu Picchu - yksi maailman seitsemästä ihmeestä