Nazcan mysteerin yllä

 Nazca -linjat

Nazcan linjat sijaitsevat Perun länsirannikolla autiomaassa. Ne koostuvat erilaisista geometrisista kuvioista, kuten viivoista, kolmioista ja suorakaiteista sekä erilaisista eläinhahmoista. Erilaisia eläinhahmoja on satoja ja suoria linjoja on noin tuhat, joista pisimmät ovat jopa 20 kilometriä pitkiä. Linjojen ala kattaa yli 640 neliökilometrin alueen. Kuviot ovat melko suuria, sillä esimerkiksi kondori on 148 metriä ja kolibri 80 metriä pitkä. Onpa joukossa myös astronauttia muistuttava kuvio, jonka käsi on pystyssä tervehtimisen merkiksi. Kuvioita löytyy koko ajan lisää ja esimerkiksi pari vuotta sitten tutkijat löysivät 168 uutta kuviota vuorenrinteeltä. 

Nazca -linjat




Nazca -linjat



Nazca -linjat



Nazca -linjat




Ensimmäisen kerran linjat on havaittu 1920 -luvulla, kun lentokoneet alkoivat operoida aavikon yllä. Tunnetuin niitä tutkinut henkilö on saksalainen matemaatikko Maria Reiche, joka tutki linjoja lähes yksin vuoteen 1963 saakka. Vuoret ovat olleet Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1994.

Nazca -linjat



Nazca -linjat


Muinaiset Nazca -kulttuurin intiaanit ovat tehneet kuviot arvioiden mukaan noin 200 eaa. ja 600 jaa. välisenä aikana. Kuviot on tehty tummia pintakiviä siirtelemällä, jolloin vaalea maa-aines on tullut esiin. Aavikon vähäsateisuuden, vähäisen tuulen ja eroosion vuoksi nämä ovat edelleen nähtävissä kahden vuosituhannen jälkeenkin. Nazca -intiaanit ovat tunnettuja myös värikkäästä keramiikastaan, joka ensin koostui luonnollisista eläinhahmoista ja myöhemmin mukaan tulivat geometriset aiheet. Yhteensä heitä on arvioitu asuneen jokilaakson kylissä noin 25 000 henkilöä. Yhteiskunta oli luokkajakoinen ja perustui pappien johdolla palvottavaan jumaljoukkoon. Kansan sisäiset konfliktit näyttävät lisääntyneen ajan myötä ja keramiikkaan ilmestyi sotilasaiheita. Teorian mukaan heidän tuhokseen koitui kuitenkin kuivuus ja aavikoituminen. Ihmisuhreja on myös löydetty Nazca -intiaanien jäljiltä. Tämä oli tyypillistä myös myöhemmin Etelä-Amerikassa kukoistaneille inkoille.

Nazca -linjat



Nazca -linjat



Nazca -linjat



Nazca -linjat



Nazca -linjat


Linjojen ja kuvioiden tarkoitus on edelleen mysteeri, mutta niiden merkityksestä on esitetty teorioita laidasta laitaan. Luettelen alle joitakin löytämiäni teorioita:

  • Kastelujärjestelmä
  • Tähtikartta tai kalenteri
  • Uskonnolliset rituaalit ja uhrimenot
  • Muinaisten astronauttien laskeutumisopasteita / lentokenttä
  • Kävelyreittejä ja maamerkkejä vaeltajille
Nazca -linjat



Nazca -linjat



Nazca -linjat


Suomen ulkoministeriön mukaan turistien tulisi olla varovaisia näitä ylilentopalveluita tarjoavia yhtiöitä valittaessa. EU -edustustot ovat yhdessä muiden valtioiden edustustojen kanssa ilmaisseet huolensa lentojen turvallisuudesta. Aikaisemmin ilmeisesti onkin ollut näin, mutta nykyään tilanteen pitäisi olla parempi -ainakin paikallisten mukaan. Viimeisin onnettomuus on parin vuoden takaa, jolloin kone laskeutui kiitotien sivuun, mutta kukaan ei loukkaantunut alastulossa. Turistit olivat kuulemma vain pyytäneet päästä toiseen koneeseen ja lentäneet uudestaan heti perään. Mikäs siinä!

Mikä on sun teoria näistä linjoista ja kuvioista?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perun bussivarkaus, viisumiongelmia ja vaellus korkealla Andien vuoristossa

11 päivää omatoimimatkailua Galápagossaarilla

Machu Picchu - yksi maailman seitsemästä ihmeestä