Lombokin upeat rannat

Lombokilla on paljon upeita rantoja: pohjoisessa pääosin mustahiekkaisia ja etelässä vaaleita. Rinjanin tulivuori nousee ylväisiin korkeuksiin saaren pohjoisosissa ja purkauksien vaikutuksesta hiekka rannoilla on mustaa. Olemme viettäneet Lombokin Kutalla aikaa kuukauden verran, joten etelän rannat ovat tulleet jotakuinkin tutuiksi - valitettavasti pohjoisen rantojen kustannuksella. Koko etelän rannikkokaistale on täynnä hiekkarantaa, joka jatkuu aina seuraavan niemen takana. Täällä on paljon nimeämättömiä rantoja ja niemennokkia, jotka odottavat ihailijaansa. Runsaasti vaan vettä sekä eväitä reppuun, skootterin selkään ja tutkimusmatkalle!







Tanjung Aan on yksi parhaista rannoista Lombokin etelärannikolla ja se sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä Kutalta. Hiekka on valkoista puuteria ja vesi turkoosinsävyistä. Rannan läheisyydessä on hiekkapohja, mutta pidemmälle mentäessä löytyy korallejakin. Kätevimmin koralleille pääsee kalastajaveneellä ja snorklailuvälineitä vuokrataan rannalla. Emme kuitenkaan snorkailleet Lombokilla ollenkaan, lukuunottamatta Gili-saaria. Oleskelumme aikana päädyimme tänne rannalle yhä uudestaan ja uudestaan. Rannan oikeanpuoleisille kukkuloille kannattaa kivuta ihailemaan auringonlaskua.





Tampah Beach on hiljainen ranta, jolla harvoin on ollut ketään meidän käydessämme. Rannalla on kaksi warungia, joista saa tilata ruokaa ja virvokkeita. Rannalle on myös pystytetty pieniä aurinkovarjon virkaa toimittavia hökötyksiä, joiden alla on mukava köllötellä ja nauttia tuulenvireestä. Ranta on todella pitkä ja vaihtuu jossain vaiheessa Lancingiksi. Laskuveden aikaan ranta on uintikelvoton sen mataluuden vuoksi, joten sinne kannattaa suunnata nousuveden aikaan. Kerran jäimme rannalle jumiin sateen ja ukkosen vuoksi, joka alkoi kymmenisen minuuttia saapumisemme jälkeen.





Tälle rannalle saavuimme iltapäivällä laskuveden aikaan, jolloin uiminen oli mahdotonta, mutta saimme katsella paikallisia kalastamassa ja keräilemässä mereneläviä meriveden täyttämissä altaissa. Rannalla ei ollut ketään eikä sillä tainnut olla nimeä, mutta se oli joku pienistä rannoista Kuta Beachin itäpuolella. Kaikilla hiljaisimmistakin rannoista olemme törmänneet lapsiin, jotka myyvät rannekoruja rahoittaakseen koulunkäyntiään. Emme tiedä mihin rahat oikeasti menevät ja emme halua tukea moista toimintaa (lapsityötä), joten jätimme korut suosiolla ostamatta. Tällä rannalla tapasimme harvinaisen kovapäisen lapsilauman, joka ei jättänyt meitä rauhaan, yritti varastaa kenkämme ja loppujen lopuksi yrittivät jättää meidän eteemme hiekalle rannekorun väittäen myöhemmin, että meidän pitää maksaa se. Sanomattakin selvää, että tämä visiitti jäi lyhyeksi. 











Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä vierailu lepakkoluolastoon. Saavuimme paikalle ennen auringonlaskua ja tingattuamme oppaan 30 000 IDR:n eli noin 1,80€:n hintaan per henkilö aloitimme matkamme kohti luolaa. Luolaston pieni sisäänkäynti oli lyhyen kävelymatkan päässä päätieltä, minne jätimme skootterin. Oppaana toimi paikallinen nuori, joka kertoi luolastossa elävän kolme eri lepakkolajia. Kävellessämme luolastossa pääsimme näkemään kaikki kolme lajia, mutta valitettavasti siellä eläviin pytoneihin emme törmänneet. Luolasto oli hiostavan kuuma ja päästessämme valtavaan pääluolaan meteli yltyi korviahuumaavaksi. Seinät olivat täynnä lepakon ulosteita, lattialla vuosisatojen kerros maatuneita eritteitä sekä lepakonraatoja. Opas selitti, että öisin lepakkojen lentäessä ulos pytonit ryömivät koloistaan syömään kuolleita yksilöitä. Maassa vilisi tuhansittain torakoita, muurahaisia ja muita ötököitä. Meillä oli vain lipokkaat jalassa, joten suosittelemme varaamaan kunnon kengät välttyäkseen ikäviltä puremilta. Myöskään pyhävaatteilla tänne ei kannata tulla, sillä lepakon ulosteita löytyy vierailun jälkeen joka puolelta. Pääluolan katossa on iso reikä ja kaksi pienempää, josta lepakot pimeän tullen lentävät ulos syömään. Ihailtuamme luolastoa riittävästi, kiipesimme ylös luolasta huterilla tikkailla ja jäimme odottelemaan auringonlaskua. Juttelimme oppaan kanssa toista tuntia odotellen lepakoiden uloslentoa. Vihdoin ja viimein viimeisten auringonsäteiden painuessa mailleen lepakot aloittivat lentonsa. Ensin pikku hiljaa ja yksitellen, hetken päästä humisten ja kohisten, kunnes luolan aukosta näkyi nousevan vain yksi suuri sekä musta pylväs. Kokemisen arvoinen paikka! Luola sijaitsee rantatien oikealla puolella kukkulalla matkalla Selong Belanakiin Kutalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perun bussivarkaus, viisumiongelmia ja vaellus korkealla Andien vuoristossa

11 päivää omatoimimatkailua Galápagossaarilla

Kolme päivää São Paulossa, Brasiliassa