Vinkit Nusa Penidalle ja varoituksen sana merivirtauksista


Halvimmalla Nusa Penidalle pääsee paikallisella lautalla, joka lähtee päivittäin Padangbaista. Saavu aamulla hyvissä ajoin satamaan, sillä lautta lähtee lastauduttuaan täyteen. Meidän tapauksessamme lautan kerrottiin lähtevän klo 13, mutta se lähtikin jo klo 10. Onneksi olimme ajoissa paikalla. Satamasta ja lautalta saa ostettua pientä syötävää (pikanuudelit ovat pelastaneet hengen lukuisia kertoja) mikäli nälkä yllättää. Lippu Penidalle Sampalan satamaan kustansi 31 000 IDR eli noin 1,90€ per henkilö. Canggusta tullessamme meille yritettiin kaupata pikaveneitä kovaan hintaan ja moni sanoi, ettei Padangbaista lähde lauttaa Penidalle. Onneksi emme uskoneet ja pidimme päämme. Matkakaan ei kestänyt lautalla kuin reilun tunnin. Paluumatka olikin hieman eri luokkaa; odotimme Penidan satamassa koko päivän, sillä lähtöaika vaihteli kertojasta riippuen klo 11 ja 13 välillä. Lopulta lautta saapui klo 15, junnasi Padangbain edustalla pari tuntia ja saavuimme perille klo 19. 


Sampalan satamaan saavuttuamme vuokrasimme paikalliselta  lähes englanninkielentaidottomalta herrasmieheltä skootterit ja lähdimme etsimään majoitusta rinkat selässä. Löysimme kohtuuhintaisen majoituksen pariksi ensimmäiseksi päiväksi, mutta vaihdoimme sen myöhemmin edullisempaan. Hintaa saa usein neuvoteltua hyvin alaspäin, kun sitoutuu ottamaan huoneen useammaksi yöksi. Paikalliset ovat hyvin ystävällisiä ja hymy täytyy muistaa kohteliaisuuden nimissä myös tingatessa. Tuulettimella varustettu huone listalta valittavan aamupalan kanssa tuli kustantamaan yhteensä 180 000 IDR per yö eli noin 11€. Yhteensä vietimme kahdeksan päivää Nusa Penidalla ja sinne olisi voinut jäädä vielä pidemmäksikin aikaa. Paikallisten englanninkielentaito on heikompi kuin Balilla. Penidalla aletaan vasta luomaan turismi-infrastruktuuria, joten oli mukava päästä vierailemaan siellä ennen turistiryntäystä. Paikan nähtävyyksien turvallisuustaso on vielä heikko ja paikallisten uutisten mukaan useita turisteja on loukkaantunut ja jopa kuollut pudotessaan tai hukkuessaan. Monin paikoin merivirtaukset ovat kovia, joten uidessaan tai snorklatessaan tulee olla erityisen varovainen. Tapasimme naisen, joka oli joutunut kovaan virtaukseen Atuh Beachilla vaikka meri oli näyttänyt täysin rauhalliselta. Keskella lahtea oli ollut ihmisiä snorklaamassa ja nainen oli ystävänsä kanssa mennyt hieman reunempaan uimaan matalaan veteen. Virta oli tarttunut molempiin naisiin, jotka yrittivät ottaa koralleista kiinni pysyäkseen paikoillaan. Siitä ei ollut kauan apua, sillä molemmat paiskautuivat kauemmaksi kivilohkareita vasten. He onnistuivat heiluttamaan rannalla olleelle paikalliselle miehelle, joka oli lohkareita pitkin loikkinut paikalle auttamaan, jotta naiset pääsivät kivien päälle turvaan. Mies kertoi heille, että aikaisemmin samalla rannalla kaksi uimaria oli virtauksen vuoksi huuhtoutunut avomerelle saakka. Nainen oli ymmärrettävästi hyvin järkyttynyt kertoessaan tarinaansa. Hänen kynnenalusensa olivat täynnä korallinpalasia ja vartalo veriruhjeilla. Saimme taas muistutuksen siitä, että merta tulee aina kunnioittaa. 



Vierailimme Seganingin vesiputouksella, jonne johti kallioinen polku pystysuoraa kallionseinämää pitkin. Turvana oli puista rakennettu kaide sekä käsille ja jaloille hakatut kolot kallioon. Ajoittain kulku oli vaikeaa, sillä reitti oli jyrkkä. Vesiputous itsessään oli vain pieni puro, joka laski mereen muodostaen varrelleen pari vesiallasta, jotka mahdollistivat kastautumisen pitkän ja kuuman kiipeämisurakan jälkeen. Kuulemamme mukaan Nusa Penidan vesiputoukset ovat kaikki pieniä ja putouksia kannattaisikin suunnata ihailemaan mielummin Balin pohjoisosiin. Matkalle kannattaa varata useita litroja vettä sekä ajoittaa kiipeäminen aamu- tai iltapäivään välttääkseen keskipäivän kuuman porotuksen. Tie Seganingin vesiputokselle oli huono, kuten muukin tiestö Penidalla. Muutama päätie on hyvässä kunnossa, mutta etenkin etelärannikon tiet ovat hirveässä kunnossa. Matkaa ei kartan mukaan välttämättä ole montaa kilometriä, mutta todellisuudessa siihen kuluu useampi tunti. Varaa siis paljon aikaa siirtymisiin saarella. Saaren parasta antia mielestämme ei muutenkaan ole nähtävyyksien kierteleminen kieli vyön alla vaan rento asenne ja paikallisen elämän seuraaminen joko moottoripyörän selästä tai pienen kylän paikallista ruokaa tarjoavista ruokapaikoista eli warungeista. Jos kuitenkin haluaa esimerkiksi käydä temppeleissä, suosittelemme Goa Giri Putria. Sinne pääsee helposti hyvää tietä pitkin eikä sinne pääsemiseksi vaadita rautaisia kiipeilytaitoja. Temppeli on suuri luolasto, joka on koti myös uhanalaisille luolaravuille. Luolastossa vallitsee mystinen tunnelma ja sen suuri koko herättää kunnioitusta. Luolaston päätie on valaistu, mutta siitä lähtee lukuisia pimeitä käytäviä syvälle peruskallion uumeniin. Pääsymaksu oli 20 000 IDR eli 1,20€ per henkilö. Moni balilainen tulee tänne lepyttelemään Penidan synkkiä demoneita. Temppeli on pyhä paikka, joten pukeudu saronkiin. Mikäli sinulla ei ole saronkia, sen voi myös vuokrata temppelin edustalta 5 000 IDR:n hintaan. 


Kävimme useana päivänä Crystal Bayssä uimassa ja snorklaamassa. Snorklaillessa täälläkin pysy keskellä lahtea ja varo virtauksia. Etenkin iltapäivällä aallot usein kasvavat suuremmiksi. Korallit ovat tällä suurimmaksi osaksi elossa, värikkäitä ja kalojakin löytyy paljon. Meillä on reissussa mukana omat snorkkelit, mutta Crystal Baystä niitä voi myös vuokrata. Parkkimaksu tänne on 2 000 IDR eli 0,12€ per skootteri, kuten lähes joka puolelle saarta muutenkin. Crystal Bayn molemmin puolin on kaksi lahtea, jotka ovat vähemmän vierailtuja ja vaikeapääsyisempiä. Pandan Beach löytyy vasemmalta puolelta, ja sinne kulkee Cristal Baysta polku kallion yli. Kaiteita ei ole, joten kiipeä varovasti. Pandanilla on kuulemamme mukaan upeat korallit, mutta aallokko oli vierailumme aikana niin kovaa ettemme uskaltautuneet snorklaamaan. Rannalla ei ollut lisäksemme muita ihmisiä. Crystal Bayn oikealla puolella on Gamat Bay, jonne pääsee skootterilla pientä tietä ja polkua pitkin. Tie haarautuu ennen Crystal Baytä. Tänne järjestetään myös snorklausretkiä, jolloin lahteen saavutaan veneellä. Tässä lahdessa myös upeat korallit. 


Nusa Penida on upea saari, jolla voi kokea aitoa paikalliskulttuuria. Omaksu paikallisten rento asenne ja nauti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perun bussivarkaus, viisumiongelmia ja vaellus korkealla Andien vuoristossa

11 päivää omatoimimatkailua Galápagossaarilla

Kolme päivää São Paulossa, Brasiliassa